2010. december 31., péntek

Vége az évnek (2010)

A mai napot barátnömék társaságában töltöm.Mindenkinek jó mulatást és békés, boldog új esztendöt kívánok.A 2011-es évben ugyanúgy találkozunk majd és folytatom a blogom bövítését különféle receptekkel,fényképekkel és hírekkel.

2010. december 25., szombat

A karácsony (második rész)

Tegnap sajnos nem jött össze a dolog,de a mai nap folyamán pótolom majd...és íme a mákos és diós bejgli,mézeskalács minden mennyiségben,mézes szelet és a zserbó.Elkészítésük rendkívül egyszerü ám kissé idöigényes. :-)
































2010. december 24., péntek

A karácsony (elsö rész)

Boldog és békés karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek.Végre van egy kis idöm foglalkozni egy pár karácsonyi témájú bejegyzéssel is.Sütöttünk föztünk a mai de már a tegnapi nap folyamán is,és most megtekinthetitek az elsö adag (karácsonyi menü) eredményét.







Készülödés.....



Készül a "barátfüle".








Elöször használtam a lencsekrémleves elkészítésénél.



















Lencsekrémleves,foghagymás,olivaolajas,sós krutonnal.












A kész "barátfüle" mákkal.










Rántott pangasziusz filé egy kis krumplisalátával - mivel rühelem a csontos halakat...







Majd még a mai nap folyamán jönnek az édességek is :-)

2010. december 9., csütörtök

Vaddisznó pörkölt

Hozzávalók :
- vad hús (esetünkben vaddisznó)
- vörös hagyma
- só,bors,chilli
- foghagyma
- rozmarin
- örölt pirospaprika
- paprika,paradicsom
- boróka bogyó
- csillagánizs,babérlevél
- áfonya kompót
- vörös bor (lehetöleg száraz)
- olaj

Elkészítés :

Az olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymánkat (egészen míg sötétbarna,majdnem hogy fekete lesz),félre húzzuk a lábast majd beleszórjuk a piros paprikát,elkeverjük,vissza állítjuk a tüzre és felöntjük egy kis vízzel.Vissza pirítjuk zsírjára és hozzáadjuk a kockára vágott,inaitól megszabadított vadhúst.Elkeverjük és pirítjuk míg a hús meg nem pörkölödik,ekkor hozzáadjuk a felvágott paprikát,paradicsomot,erös paprikát,sózzuk,borsozzuk,egy kis foghagymát aprítunk bele és hozzá adjuk a boróka bogyót,csillagánizst,babérlevelet,áfonyát és a rozmarint.Tovább pörköljük és felöntjük alaplével és vörösborral.Így rövid lével fözzük a hús korától függöen 1,5 órától akár 2,5 óráig.Tálalhatjuk csuszával vagy knédlivel is,ki-ki ízlés szerint.

Ezt az ételt mindig szemmérték alapján készíttem és a titka az hogy frissen nagyon jó,de másnap már egyenesen isteni.

2010. december 4., szombat

Az isteni sült borda,krumplipürével

Imádom az egyszerü és a jól elkészített ételeket - és ez történetesen a kedvenceim közé tartozik.Ma úgy döntöttem hogy ez lesz az ebédünk és senki sem ellenkezett...

Hozzávalók :
- 500g krumpli
- tej,vaj (szügség szerint)
- só,bors,örölt pirospaprika
- 3 gerezd foghagyma
- mustár,kömény mag
- oldalas (disznó)

Elkészítés :
Az oldalasunkat böven sózzuk,borsozzuk alaposan beledörzsöljük a paprikát is és megkenegetjük mustárral . Belehelyezzük egy tepsibe,megszórjuk a felkarikázott foghagymával,megszórjuk köménnyel és felöntjük egy kis vízzel (olyan 1,5cm-re legyen a víz) , lefedjük alufóliával és bedobjuk az elömelegített sütönkbe 1,5 órára 210 fokra,majd még egy fél óra fedetlenül szintén 210-220 fokra hogy megpiruljon és közben locsolgatjuk a saját levével.
Közben ha már sül a húsunk akkor neki fogunk a krumplinak - meghámozzuk,felvágjuk apróra és sós vízben fözzük míg egy kicsit szétt nem föl.Ezután össze törjük vajat,majd tejet adunk hozzá szükség szerint,széttdolgozzuk és kész.
Egyszerü és nagyszerü.

2010. december 3., péntek

Pisztráng filé tejszínes tésztával és pirított foghagymával


Valami egyszerü és gyors.Könnyü az elkészítése és még jól is lehet lakni vele...

Hozzávalók :
- 1 pisztráng (kisebb) 
- 2 gerezd foghagyma
- 35g tészta
- 1 szárított pirospaprika
- 1 drb citrom + citromlé
- 40ml tejszín
- 1 tojás sárgája
- rozmarin,só,bors

Elkészítés :
A pisztrángunkat kifilézzük,sózzuk,borsozzuk és félre tesszük pihenni.Megtisztítjuk majd felkarikázzuk a foghagymát,felaprítjuk a szárított pirosparikánkat,összekeverjük a foghagymával,megsózzuk és meglocsoljuk olivaolajjal.

Feltesszük föni a tésztát (ki mit szeret-tagliatelle,papardelle) sós,forró vízbe és míg föl addig elömelegített serpenyöben megsütjük a filéket mindkét oldalról,majd félre tesszük és ugyan abban a serpenyöben megpirítjuk a foghagymás,paprikás keveréket.Ezalatt megfött a tésztánk,leszürjük és az edényben amiben fött össze keverjük a tejszínnel,citromlével és folytonos kevergetés mellett besürítjük a tojássárgájával.
Ezek után a tésztát egy tányér közepére szedjük,a tetejére rakjuk a filéket és megszórjuk a foghagymás,paprikás keverékkel.

2010. december 2., csütörtök

A folytatás...

Véget ért a szezon és ez azt is jelenti hogy végre fogok tudni foglalkozni a blogommal is - újra...elöször is befejezem a padlizsán kaviárral foglalkozó bejedzésemet és utánna következnek a remélhetöleg jobbnál,jobb receptek :-)
Ezt a bejedzést a mobilomról írom és majd holnap a gépemen kijavítom a pontokat,vesszöket stb :-) most csak a tv elött fekszem és unatkozom....holnap majd összeütök valamit.Addig is sziasztok.
Sent from my BlackBerry® wireless handheld.

Hibák eltávolítva,megyek körülnézni a hütömben,hogy mi a helyzet és valamit összedobok.