2010. október 24., vasárnap

Krumplis palacsinta avagy a Lokša


Egy újabb szlovák nemzeti étel.Töbnyire sült libához vagy kacsához szokás tálalni - kacsa vagy liba zsírral megkenve és sózva.Desszertként is felhasználható mákkal,porcukorral vagy mézzel megkenve,megszórva esetleg ezek kombinációjával.

Hozzávalók :
- 700g héjában föt krumpli
- 300g sima liszt
- só
- liba vagy kacsa zsír





Elkészítés :
Megpucoljuk a héjában,sós vízben föt krumplit és ledaráljuk.Hozzáadjuk a sima lisztet és eldolgozzuk a krumplival.Belisztezett nyujtó deszkán rudacskákat formázunk "gyúrunk" a tésztánkból (5cm átmérövel)amelyeket 2 cm-es darabokra vágunk és golyókat formázunk belölük.Ezeket a golyókat sodrófával kör alakúvá nyújtjuk (vékonyra)és szárazon sütjük vagy serpenyöben,vagy grilen amíg színt nem kap mint a palacsinta.A kész lokše-kat lezsírozzuk és máris tálalható.

4 megjegyzés:

  1. Ez valami isteni lehet! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Kacsa s libazsír!!!Végem van!!!!!!!!Imádom,s ilyen palacsintát is szeretnék mellé:)

    VálaszTörlés
  3. Én csak nemrégiben ismertem meg ezt az ételt, de nagyon finom! Ráadásul szinte bármivel megtölthető, éppúgy, mint az arab kenyér.
    De azért a pálmát nálam is a kacsazsír viszi el! :))

    VálaszTörlés
  4. Valóban nagyon finom. Ettem már Szlovákiában májas és savanyú káposztás töltelékkel is. Nem gondoltam volna, hogy úgy is jó, de bizony az volt :-)

    VálaszTörlés